Kübra Dizisi ile Kitap Arasındaki Farklar

Kübra dizisi oyuncuları ve konusuyla çıktığı ilk günden itibaren dikkatleri üzerinde toplamayı başardı. Kübra dizi oyuncuları performansı ve diziye katkılarıyla birçok kişinin beğenisini kazandı. – Tabii eleştirilebilir yanları da var; ama bu yazının konusu bu değil. – Bununla beraber bu içerikte Kübra dizi Netflix yorumlarından ziyade dizi ile kitap arasındaki çeşitli farklılıklardan ve benzerliklerden bahsedeceğiz. Evet, Kübra dizisi kitabı var a dostlar!

Kübra dizisinin kitabı Afşin Kum tarafından yazılmıştır ve aynı isme sahiptir. Sıcak Kafalar da olduğu gibi Kübra da Netflix’te yayınlanmıştır. Bununla beraber Sıcak Kafalar ile kıyaslandığında tutmuş gibi görülüyor. Bir parantez açmak gerekiyor, Sıcak Kafalar kitabı da Türkiye’de distopya türünde dikkat çeken bir eser olarak nitelendirilebilir. Her neyse efenimm, biz konumuza Kübra dizi Netflix ile kitabı arasındaki farklılıklara bakalım.

Dostlar, bundan sonrası spoiler, diziyi izlemediyseniz okumayınız bizce! Ayrıca kitabı okumadıysanız hiç devam etmeyin!

kubra-kitap-konusu


1. Kübra Dizisi Gökhan Karakteri ile Kitap Arasındaki Farklar

Kübra dizisinde Gökhan karakteri kitapla karşılaştırıldığında biraz da Çağatay Ulusoy’un katkısıyla daha derin bir şekilde işlenmiş.

Kitapta, filmde olduğu gibi Gökhan’ın askerlikte yaşadığı durumlara değinilmiyor. Gökhan’ın bir anda neden dini bütün bir insana dönüştüğü hakkında detaylı bilgiler sunulmuyor. Bununla beraber dizide Gökhan, askerdeyken yaşadığı bir saldırı olayı sonucunda tek sağ kalan kişi olmasından dolayı Allah’ın bunu bir amaçla yaptığına inanıyor. Bu amacın da ne olduğunu ararken kendini Allah’a sığınmakta buluyor.

Kitapta da Gökhan dizide olduğu gibi varoluş sancıları yaşıyor. Belki kitapta bu sancılar Gökhan’ın düşüncelerine de yer verilmesiyle daha çok öne çıkıyor denilebilir.

Kitaptaki Gökhan da her ne kadar şiddet yanlısı olmasa da süreç ilerledikçe silahlanma noktasında bazı atılımlar yapıyor. Belki dizinin ilk sezonu olduğu için o bölümler daha öne çıkmamıştır.

Ayrıca kitaptan farklı olarak dizide Gökhan’ın babası hayatta değil. Bu da Gökhan dahil hikayenin tonunda bazı kıvrılmalar olmasına neden oluyor.

kubra-dizi-konusu


2. Kübra Dizisi Karakterleri ile Kitap Karakterleri Arasındaki Farklar

Dizideki karakter dizilimi kitapla tamamen farklı desek abartmış olmayız. Kitapta aslında Gökhan ile Serhat, dostluk bir yana aslında birbirlerine düşmanlar. Kitapta Gökhan, çalıştığı tamirciyi devralmakla ilgileniyor. Bu devir işleminde de önündeki engel, tabir-i caizse “hiçbir işe yaramayan, patron oğlu Serhat”. Bununla beraber dizide Serhat, Gökhan’ın yakın bir arkadaşı olarak karşımıza çıkıyor.

Kitapta Gökhan’ın ailesi hikayeye pek fazla dahil olmuyor. Daha önce de dediğimiz gibi kitapta babası aslında yaşıyor; ama daha çok süs olarak. Annesi ve kardeşi de kitaba dahil olmasına rağmen hikayede pek fazla yer tutmuyorlar.

Bununla beraber dizide Gökhan’ın kardeşi oldukça ön planda. Ayrıca Gökhan’ın annesini de bazı noktalarda diziye dahil olurken görüyoruz. Kitapta aslında birkaç sözcükten ibaretler diyebiliriz.

Kitapta da Salih, Gökhan’a dizide olduğu gibi hemen inanan bir karakter. Gökhan’ın her zaman yanında. Benzer şekilde eski bir asker olan korumamız da aynı şekilde Gökhan’ın yanında yer alıyor.

Kitapta da Ahmet Mümtaz Taylan’ın oynadığı bir “polis” karakteri net olarak yok. Polisler elbette var; ama bu şekilde bir hırs minvalinde Gökhan’a kafayı takan bir polis yok. Kitapta hiçbir polis Gökhan’ı takip etmiyor ya da Gökhan’ın yaptıklarını detaylı bir şekilde analiz etmek için Serhat’la işbirliği yapmıyor.

Kitapta Gökhan’ın bir amcası var; fakat dizide amca herhangi bir şekilde gözükmüyor. Bununla beraber kitabın olay örgüsünde Gökhan’ın amcasına da çok fazla yer yok.

kubra-dizi-oyunculari


3. Kübra Olay Örgüsüyle Kitap Arasındaki Farklar

Kübra dizi Netflix yapımıyla kitap arasında oldukça büyük farklılıklar var. Elbette ana tema ikisinde de aynı. Kübra, Gökhan’a mesaj atıyor ve iletişim bu şekilde başlıyor. Bununla beraber çoğu olay oldukça farklı. Tabii biz burada kitabın belirli bir bölümüne kadar kıyaslama yapıyoruz. Zira olaylar daha kitapla benzer noktada değil elbette.

İlk önce benzerlikleri söylersek daha kolay olabilir:

  • Kitapta da kaza olayını Kübra Gökhan’a önceden “bildiriyor”.
  • Kitapta da – farklı bir şekilde olsa da – Gökhan’a gelen kişinin çocuğuna yanlış teşhis konulduğu söyleniyor.
  • Benzer şekilde kahve toplantısı sırasında eşini zehirleyen adama dair bilgi veriliyor.

kubra-dizisi-cagatay-ulusoy

  • Kitapta da Gökhan’ı polis istasyonundan çıkarmak için kalabalık toplanıyor.
  • Halı saha var. Ama kitapta bu halı sahayı Gökhan alıyor. Ayrıca sonrasında bir spor salonu da alıyor.
  • Kitapta da bir siyasi Gökhan’ı partilerine davet ediyor; fakat olaylar daha farklı ilerliyor ve bu kadar detaylı bir olay örgüsü olmuyor.
  • Elektrik kesintisi ve camii ışıkları da ortak.
  • Kübra’nın Gökhan haricinde 80 küsur kişiye mesaj göndermesi de aynı.
  • Kitapta da benzer şekilde Gökhan camiye gittiğinde imamdan çok o öne çıkıyor; ama camii çıkışı ona saldıran kimse yok.
  • Kitapta da Gökhan mahalleli için bir güven abidesi. Bir abi figürü.
  • Merve’nin şüphesi benzer.

kubra-dizi-netflix

Farklılıklar:

  • Gökhan’ın kardeşinin Serhat ile bir ilişkisi yok. Hatta bu iki karakter pek fazla ortalıkta yok.
  • Gökhan’ın annesiyle Merve’nin babası hapse atılmıyor. Vakıf işleri bu kadar detaylı incelenmiyor.
  • Kitapta kahvede Gökhan’ın ses kaydı akıllı telefonlardan dinletilirken dizide daha geniş bir çerçevede bütün İstanbul’a yüksek frekanslı bir ses veriliyor.
  • Kitapta Gökhan izlerken bir deprem gerçekleşmiyor ve polis de bu olaya şahit olmuyor.
  • Bu deprem, Gökhan’ın Kübra’ya daha fazla inanmasına neden oluyor. Kitapta böyle bir ekstra olay yaşanmıyor.
  • Kitapta Gökhan’ın kardeşi uyuşturucu kullanmıyor.
  • Kitapta Gökhan, kaçırılan bir kızı kurtarmıyor.
  • Gökhan’ın “vurulma” olayı kitapta yok.
  • Kitapta Gökhan hariç diğer karakterler öne çıkmıyor.
  • Kitapta Berk, Kübra’nın “dünyayı yok etme” projesi için bu kadar heyecanlı değil. Süreci takip etmiyor. Hatta bu olayı unutuyorlar ve Kübra kendi kafasına göre süreci yönetiyor.
  • Kitapta Gökhan’ın sığındığı ayrı bir ahşap ev yok.
  • Dizi biraz daha karanlık bir tona sahip.

Kübra

  • Dizide Gökhan harici karakterler daha detaylı işleniyor ve her birinin bir katkısı var.
  • Kitapta Merve’nin ve Gökhan’ın dış görünüşü ve Gökhan’ın daha yakışıklı olmasına daha fazla değiniliyor.
  • Şirket sahibi Muzaffer Bey daha çok ortaya çıkmadı, belki ikinci sezona onun konusu.
  • Dizinin finalinin benzeri bir olay bile kitapta yaşanmıyor.
  • Kitapta Gökhan’ın kulaklığı yok. Gökhan “Seni görmek istiyorum.” dediğinde ona “Sen göremezsin.” diyen bir ses de yok haliyle.
  • Gökhan, mahalleliye bu kadar yardımda dokunmuyor; ama belki ima edilmiştir kitapta, onu tam hatırlayamadık.
  • Gökhan bir video yayınlayıp herkese kendini tanıtmıyor.

kubra-dizi-oyunculari

  • ATM’den paraların dökülmesi gibi bir olay yok.
  • Dizide Berk karakteri daha kötücül bir bilim insanı olarak tanıtılmış. Kitapta da yaptığı çalışmaya önem veriyor ve onun için farklı çalışmalar yapıyor olsa da Kübra projesini onaylaması söz konusu değil.
  • Gökhan uygulamayı hiç silmeye kalkmıyor ve dolayısıyla Kübra onu tekrar telefonuna yüklemiyor.
  • Gökhan polis istasyonundayken telefonundaki bütün bilgiler silinmiyor.
  • Kitapta İmam karakteri ile ilgili Gökhan bazı bilgiler ediniyor; ama dizide buna yer verilmiyor.
  • Kitapta Gökhan’a “müşrik” ya da “kafir” gibi saldıran mahalleli yok.
  • Kitapta Gökhan’ın dış görünüşü çok detaylandırılmıyor ya da biz hatırlayamıyoruz. O yüzden sakallı, uzun saçlı ya da hep bere takan biri olduğu da diziye eklenmiş olabilir.
  • Bizce sanki dizideki Gökhan aynı anda hem daha barışçıl hem de daha sert. Nasıl olabilir bilemiyoruz; ama öyle bir havası var diyebiliriz.

Kübra Dizisi Oyuncuları Kimlerdir? Çağatay Ulusoy Kübra Dizisi Oyuncu Kadrosu ve Karakterleri - Polatlı Postası

Genel olarak dizi ile kitap arasındaki farklılıklar, karakterlerin olaya dahil oluş şekliyle bağlantılı. Örneğin, dizideki gibi Gökhan’ın kardeşi tam intihar edecekken babasının sesi onu durdurmuyor; çünkü zaten babası hayatta. Dizideki gibi Gökhan’a takan bir polis olmadığı için Serhat’la işbirliği yapma durumu da yok; çünkü öyle bir polis yok. Yani kısacası, karakterlerin değiştirilmesi sonucunda olay örgüsü de büyük oranda değişikliğe uğruyor.

Gökhan’ın iş kurma gibi bir hayali/durumu olmadığı için halı saha bölümü de sadece bir vakıf/Semavicilerin toplanma alanı haline geliyor. Kitapta da bir toplanma alanı; ama Gökhan aynı zamanda çocuklar için futbol aktiviteleri düzenliyor ya da halı sahayı geliştirerek mahalleye bir katkı sağlamayı hayal ediyor. Dizide ise Gökhan’ın sadece başta tamirhaneye ortaklığı haricinde öyle bir durumu yok.

Biz de kitabı okuyalı biraz olduğu için bütün detayları, benzerlikleri, farklılıkları burada sunmakta zorlanmış olabiliriz. Daha birçok örnek muhakkak ki vardır. Fakat genel konu ve temel işleyiş itibariyle benzerlikler elbette olsa da karakterlerin hikayeye daha fazla dahil olmasıyla beraber hikayenin akışı da değişmiş diyebiliriz. Ayrıca daha ikinci sezon çıkmadığı için devamındaki olaylarda nasıl farklılıklar olacak, bilemiyoruz.


Kübra Dizisi Konusu

Kübra dizisi konusu itibariyle oldukça ilgi çekici. Her şey Gökhan’ın telefonuna gelen bir mesajla başlıyor. Kübra, Gökhan’a gönderdiği mesajlarla onu belirli bir yola sokmaya çalışıyor. Bununla beraber Kübra her zaman anlaşılır bir dil kullanmıyor. Hatta Kübra’nın söylediklerini Gökhan, kendi süzgecinden geçirerek anlamlandırıyor diyebiliriz. Dizi, yapay zeka ve inanç gibi iki farklı temayı bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor.

Kübra dizisi 2. sezon olacak mı? Olursa neler olacak? Beklemedeyiz!

Afşin Kum'dan Yeni Bir Roman: Kübra | Artful Living

Kübra neyi anlatmak istiyor?

Kitap ve dolayısıyla muhtemelen ileride dizi, inançlar üzerinden insanların nasıl manipüle edilebileceğini, “en masrafsız” iktidarı ele geçirmenin inanç üzerinden yapıldığını anlatıyor. Gökhan, kendi varoluş amacını Kübra’da buluyor ve Kübra’nın dünyevi olarak ne olduğunun bir önemi kalmıyor; çünkü Kübra onun için ruhsal bir bağlantıdır. Bununla beraber bu alt metni, yapay zekanın dünyayı ele geçirme planı üzerinden aktarıyor.

Yapay zekanın insan yaşamını daha etkin bir şekilde yönetebileceği düşüncesine dayanıyor.

Toplumun işleyişi ve eşitsizlikler üzerinden mesajlar veriyor.

Kurgu ve diyaloglar bazı yerlerde eksik olsa da – bazen uzun hissettirse de – dizi genel olarak üç temayı öne çıkarıyor:

  • İnançlar üzerinden insan kontrolü: Kübra, Gökhan’ı ve etrafındakileri inanç ve mucize algısıyla yönlendirmeye çalışır.
  • Yapay zekanın yükselişi: Kübra, bir yapay zeka olarak AI’nin insan yaşamını yönetmedeki potansiyelini gösterir.
  • Toplumsal eşitsizlik: Dizi, Gökhan üzerinden de bir toplumsal eşitsizlik eleştirisi sunuyor.

Kübra dizisi ne zaman başlayacak, oyuncuları kim, konusu ne?


Kübra Dizi Oyuncuları

Kübra dizi oyuncuları şöyle:

Gökhan – Çağatay Ulusoy

Aslıhan Malbora – Merve

Murat Kılıç – Muzaffer

Ahsen Eroğlu – Gülcan (Gökhan’ın kardeşi)

Nazan Kesal – Dilek (Gökhan’ın annesi)

Cihan Talay – Salih

Aytek Şayan – Serhat (Gökhan’ın arkadaşı)

Ahmet Mümtaz Taylan – Kara (Polis)

Sibel Seyhan – Nalan

Erdem Şenocak – İmam

Onur Ünsal – Berk

Çağrı Çıtanak – Selim

Ferit Kaya – Ali Cemal

Pınar Töre – Tuğçe


kubra-dizi-netflix

kubra-dizi-izle-netflix / kubra-imdb / kubra-fragman-trailer


Diğer incelemeler için: TIK

Listeler için: TIK


Kübra dizisi Netflix izlenen yapıtları arasında şimdiden yerini aldı. Kübra kitap uyarlaması olduğunu hissettiren diziler arasında bulunuyor. Kübra Afşin Kum tarafından yazıldı ve Netflix’te gösteriliyor. Kübra kitap konusu diziyle paralel olsa da bazı noktalarda farklılıklar bulunuyor.

Kübra Dizisi ile Kitap Arasındaki Farklar” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön