kitaplardan uyarlanan en iyi 17 film

Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

Kitaplar, insanı hayal gücünün yönetmen koltuğuna oturduğu bir dünyayı kurmaya davet eder. Filmler ise o dünyayı bizler için görsel, işitsel, kısacası duyularımıza hazır paket olarak şak diye sunar, kabaca tarif etmek gerekirse. Bu ikisinin karışımı bir liste harmanladık şimdi biz de. İşte karşınızda kitaplardan uyarlanan en iyi 17 filmKitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

Karakter derinliklerinin kitaplardan uyarlanması kaynaklı çok yönlü işlenmiş olduğunu çoğu yapıtta fark edeceksinizdir.

NOT: Filmler 9.2 ile 8.0 aralığındadır. IMDB sıralarına göre listelenmiştir.

1- The Godfather (Baba – 1972): 9.2

baba filmi

Baba serisini bilmeyen yoktur zaten. İtalyan mafyası. Al Pacino ve Marlon Brando. Sadece müziği ile (Müzik demişken, en iyi film müziklerine de buradan ulaşabilirsiniz dostlar: TIK) bile birinci sırayı hak eden The Godfather için “başyapıt” demeyeni dövüyorlarmış!

“Ona reddedemeyeceği bir teklif sunacağım.”

Yazar: Mario Puzo

 / 


2- Fight Club (Dövüş Kulübü – 1999): 8.8

dövüş kulübü filmi

Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter.

Marla Singer ve Tyler Durden‘ın hayatına dahil olmasıyla karakterimizin yaşantısı gerçekten de tamamen değişecek! Kaybolan “his”ler, geri gelebilecek mi?

Şaşırtıcı sonu ve hiç sıkmayan akıcı anlatımı ile kendini “kült” listesine çivilemekten alıkoyamayan Dövüş Kulübü, izlemeyenleri iyi bir pataklamak isteyebilir.

“Dövüş kulübünün ilk kuralı Dövüş kulübünden söz etmemektir.
Dövüş kulübünün ikinci kuralı “kimseye” kulüpten söz etmemektir. ”

Yazar: Chuck Palahnuik

 / 


3- Forrest Gump (1994): 8.8

forrest gump filmi

Tom Hanks‘in olağanüstü performansı, Forrest Gump‘ın saflığı ve inanılmaz tarihsel kaydı (Elvis Presley, Kennedy, Nixon ile tanışması – Vietnam savaşı…) derken filmin süresi (2 saat 22 dk) bir içim suda geçip gitmekte, Forrest izleyenleri bazı yerlerde hüzünlendirip bazı yerlerde gülümsetmektedir.

“Run Forrest, run!”

Yazar: Winston Groom

 / 


4- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği – 2001): 8.8

Orta Dünya’nın kapıları ardına kadar açılıyor! Hobbitler, cüceler, elfler… Ortada bir yüzük var ama bu yüzük bir lütuf mudur yoksa bir çeşit lanet mi?

İzlemeseniz de bir sürü filmde / dizide muhakkak karşınıza bir şekilde çıkmıştır Yüzüklerin Efendisi. Kaçış yok!

Elijah WoodIan McKellen, Orlando BloomCate Blanchett, Liv TylerViggo Mortensen

Yazar: J.R.R. Tolkien

 / 


5- One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Guguk Kuşu – 1975): 8.7

Jack Nicholson‘ın harikalar yarattığı Guguk Kuşu, sinemanın klasikleri içinde yer almaktadır. Hapishaneden kurtulmak için deli taklidi yapan McMurphy, tımarhaneyi de birbirine katma konusunda geç kalmadan hünerlerini sergilemeye başlayacaktır. Eğlenceli, hareketli ve biraz hüzünlü; duygu karmaşalı bir film.

Danny DeVito‘yu da unutmadan ekleyelim hemen, aman!

“Hepiniz deli misiniz?”

Yazar: Ken Kesey

 / 


6- The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği -1991): 8.6

kuzuların sessizliği filmi

Hannibal Lecter‘ın doğuşu! Gencecik Jodie Foster ve sanki bu rol için yaratılmış olan Anthony Hopkins. Gizemi, zekası, mimikleri, bakışları ile izleyiciyi içine alan yamyam psikolog Hannibal Lecter ile ondan bilgi koparmaya çalışan FBI ajanı Clarice Starling‘in ilginç ilişkisini kaçırmak istemezsiniz.

Sadece 16 dakika filmde yer almasına rağmen akıllara resmen rolünü çivi ile çakan Anthony Hopkins‘e buradan tekrardan saygılar efenim.

“Bazen karanlıkta uyanıp kuzuların çığlıklarını duyuyorsun. Ve zavallı Catherine’i kurtarırsan kuzuları susturabileceğini düşünüyorsun.”

Yazar: Thomas Harris

 / 


7- Psycho (Sapık – 1960): 8.5

Meşhur duş sahnesiyle akıllara kazınan bir Hitchcock efsanesi! Türünün en önemli örneklerinden desek kesinlikle abartmayız hatta fazlasıyla eksik ve banal bir yorumda bulunmuş oluruz, utanarak. Norman Bates, siyah beyazlığın içindeki kırmızı olmaya mı geliyor? Yok filmler karıştı pardon… (bkz. Schindler’s List)

Yazar: Robert Bloch

 / 


8- The Green Mile (Yeşil Yol – 1999): 8.5

Yeşil Yol filmi

Fragmanını izlemek bile insanın içine bir şeyler oturtmaya tek başına yetmektedir. Karşımızda bir hapishane var. İçinde evcil faresi, değişik karakterleri ile yüreği kadar koca adam John Coffey! İliklerinizi kurutacak bir dram. Tom HanksMichael Clarke DuncanSam Rockwell.

“Lütfen patron, o şeyi yüzüme kapama. Beni karanlıkta bırakma. Ben karanlıktan korkarım.”

Yazar: Stephen King

 / 


9- The Shining (Cinnet – 1980): 8.4

shining

Otele bekçilik yapmak için giden Jack ve peşinde sürüklenen ailesi. Sessiz ve sakin bir ortamın kitap yazmak için faydalı olacağını düşünen Jack, bu otelde aradığını bulabilecek midir?

Jack Nicholson‘ın müthiş oyunculuğu, Shelley Duval‘ın saf ve şapsal halleri, çocuk oyuncu olan Danny Lloyd‘un (korku filminde oynadığından haberi olmasa da) etkili oyuncuğu ve geren sahneleri ile (misal bisiklet ile oteli dolaşma sahneleri) başarılı olmasının yanında finali ile kafada biraz soru işaretli. Kaçırmayın! Stanley Kubrick, sen nelere kadirsin!

“- Neden içiyorsun?

+ Unutmak için.

– Neyi unutmak için?

+ Neden içtiğimi.”

Yazar: Stephen King

 / 


10- Requiem for a Dream (Bir Rüya İçin Ağıt – 2000): 8.3

bir rüya için ağıt filmi

Son 5 dakikası salya sümük garantili. Uyuşturucu, televizyon… bağımlılıklara dair bir eleştiri ya da bir çeşit kamu spotu da olabilir. Ağır bir dram. Oyunculuklar ve müzikler müthiş. (Anne karakteri özellikle!) Konuyu işleyişi psikolojiyi alt üst edebilecek cinsten. Anlatımı tarzı/tekniği sıradışı. Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans. Yönetmen Aronofsky.

“Bir kazanan var.”

Yazar: Hubert Selby Jr

 / 


11- The Prestige (Prestij – 2006): 8.5

prestij filmi

Batman başladığı gibi hemen peşinden Christopher Nolan ve Christian Bale muazzam bir yapıta imza atmışlar. Kurgu, senaryo, oyunculuklar mükemmel. İnce ayrıntılarla, şaşırtıcı sonuyla, bir sihirbazın sırrını paylaşmamak için çektiği sıkıntılarla ve dahası ne kadar ileri gidilebileceğini göstermesiyle allak bullak eden Prestiji bu zamana kadar izlemediyseniz muhakkak izlemenizi tavsiye ederiz. Hugh Jackman ve Scarlett Johansson da var ahali!

“İmkansızı başarmak istiyorsan, elini kirletmekten kaçınmayacaksın!”

Yazar: Christopher Priest

 / 


12- Apocalypse Now (Kıyamet – 1979): 8.5

kıyamet filmi

Sinema tarihinin en ünlü savaş filmlerinden desek yanılmış olmayız herhalde. Giriş sahnesi bile tek başına insanı ekrana çivilemeye yeterli. Charlie Sheen‘in babası Martin Sheen ve tabi ki Marlon Brando. Robert Duvall, gencecik delikanlı Laurence Fishburne namı diğer Morpheus. Vietnam Savaşı’nı farklı bir açıdan ele alan, süresi uzunluğunu belki hissettirse de merak duygusu ve alttan verdiği “savaşın anlamsızlığı” metniyle insanı içine alan, karanlık bir film olan Apocalypse Now biraz psikolojik biraz mistik.

“Diyalektik mantık der ki, sadece sevgi ve nefret vardır. Birini ya sever ya nefret edersin.”

Yazar: Joseph Conrad

 / 


13- A Clockwork Orange (Otomatik Portakal – 1971): 8.3

otomatik portakal filmi

Bir Stanley Kubrick eseri! Kara mizah. Şiddet, yozlaşma, gasp, tecavüz, cinayet… sonunda Ludovico! Biraz rahatsız edici bir toplumsal eleştiri olan Otomatik Portakal, kült filmler arasına kendini sıkıca yerleştirmiştir. Ayrıca zamanına göre sergilediği üstün aksiyon/dövüş sahneleri ile de çok dikkat çekmiştir. Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates.

“İyilik içten gelir. İyilik bir seçimdir. Bir insan seçemezse, insanlıktan çıkar.”

Yazar: Anthony Burgess

 / 


14- Trainspotting (1996): 8.2

trainspotting

Odağına uyuşturucuyu almış olsa da Bir Rüya İçin Ağıt’a nazaran oldukça eğlenceli bir film denebilir Trainspotting için. Ewan McGregor döktürmüş, anlatım yine farklı, araya hüzün sıkıştırılmış ama renkli tonlarda ilerleyen Trainspotting izleyiciye mesajlar vermeyi de ihmal etmiyor. Kadrosu da geniş: Jonny Lee Miller, Robert Carlyle

“Boku başkası yerken felsefe yapmak hep kolaydır zaten.”

Yazar: Irvine Welsh Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

 / 


15- Shutter Island (Zindan Adası – 2010): 8.1

zindan adası filmi

Gizem türünde her haliyle mükemmel bir film dersek belki abartırız ama aynı zamanda abartmama noktasına da oldukça yaklaşmış da oluruz. Karışık bir cümle mi oldu? Film de aynen öyle, karışık! Senaryo, oyunculuklar ince ince işlenmiş. Sonu kimisi için tahmin edilebilir çoğu için şok edici.

Leonardo DiCaprio,Emily Mortimer, Mark Ruffalo.

“Deliler mükemmel dava konularıdır. Konuşurlar ama kimse dinlemez.”

Yazar: Dennis Lehane Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

 / 


16- Rosemary’s Baby (Rosemary’nin Bebeği – 1968): 8.0

rosemary'nin bebeği kitap

Bu filmin yanında kendine “gerilim” diyen filmlerin ezici bir çoğunluğu affedersiniz ama “fasa fiso” kalır. Gerim gerim gerilmek isteyenler için ya da koltuğa saplanıp orada erime gayretinde olanlar için Rosemary’nin Bebeği biçilmiş kaftan. Filmde kadın karakterimizin şüpheleri, merakları, başından geçenleri şaşkınlıkla takip ediyor ve sonunda… Biraz rahatsız edici, çokça gerici! Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon. Yönetmen Roman Polanski.

Yazar: Ira Levin Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

 / 


17- Jaws (1975): 8.0

jaws filmi sinema

İzlenilmiş ya da izlenilmemiş olsun Jaws‘ın adını bilmeyen yoktur. Spielberg‘ün başyapıtlarından biri. İzleyen çoğu kişiyi denizlere karşı bir korku saldığı yadsınamaz bir gerçek. Yıllar geçse de hala izlenebilirliği yüksek bir yapım. Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss.

“Daha büyük bir tekneye ihtiyacınız olacak.”

Yazar: Peter Benchley Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film

 / 

Kitaplardan Uyarlanan En İyi 17 Film” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön