en iyi yerli filmler

90’ların En İyi 13 Yerli Filmi

90’ların En İyi 13 Yerli Filmi
Geçmişe özlem müzik sektörünün yanında bazen sinema için de nüksedebiliyor. Dönemin samimi atmosferi dolayısıyla 90’ların En İyi 13 Yerli Filmi listesinin insanı içine çekmeme ihtimali neredeyse güneşin doğudan doğacağı ihtimaline eşdeğer.
Filmler elbette IMDB puanlarına göre sıralanmıştır. Unuttuğumuz veya kaçırdığımız film varsa şimdiden kusura bakmayınız dostlar. 90’ların En İyi 13 Yerli Filmi

1- Eşkıya (1993): 8.3

IMDB en iyi 250 film listesinde de barınan Eşkıya (182. sırada), ikonik bir film haline gelmiş hatta yıllar sonra “Kabadayı” halinde benzer temayı biz izleyenlere yansıttırmıştır.
Şener Şen, iyi ki varsın! Uğur Yücel‘i de unutmak olmaz tabi. Yönetmen Yavuz Turgul.

 / 


2- Masumiyet (1997): 8.3

En bilindik Zeki Demirkubuz filmlerindendir kendileri. Oyunculukların şahane olmasının yanı sıra biraz durağan olsa da izleyiciyi kendisine çekmeyi başaran bir yapıttır. Özgün, çarpıcı, sade ve ağır bir dram. Film haznesine eklenmesi gerekenlerden.

Kır sahnesini de tabii ki unutmamak gerek, Haluk Bilginer sen de iyi ki varsın!

 / 


3- Her Şey Çok Güzel Olacak (1998): 8.2

Türk sinemasının klasikleşmiş bir başka eseri: Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson.
İki kardeşin sıcak, akıllara kazınan replikleriyle sevimli, içten bir dram.
Cem Yılmaz’ın ilk filmidir kendileri. 90’ların En İyi 13 Yerli Filmi

 / 


4- Tatar Ramazan (1990): 8.1

Kerim Korcan’ın kitabından uyarlanan Tatar Ramazan, hapishane şartlarında hayatta kalma mücadelesi veren bir adamı (Kadir İnanır listeye girmeden olmaz tabii!) ve yaşadığı haksızlıklarla mücadelesini anlatmaktadır.

 / 


5- Gemide (1998): 8.1 90’ların En İyi 13 Yerli Filmi

4 kişilik dev kadro! Türk sinemasının kültlerinden desek abartmak ile abartmamak arasındaki o ince çizgide geziniyor oluruz herhalde. Serdar Akar tarafından yazılıp yönetilen film, isminden de anlaşılacağı üzre bir gemide geçmektedir; mürettabat ve kaptan arasında yaşanan hikayeye hoş geldiniz.

Erkan Can, Haldun Boysan, Yıldıray Şahinler.

 / 


6- Gölge Oyunu (1992): 8.0

En değişik senaryoya sahip filmler listesi yapsak oraya da girmeyi başaracak bir film ile devam edelim. İki başarısız komedyenin sevimli hikayesi Şener Şen ve Şevket Altuğ tarafından beyaz perdeye aktarılmış.

 / 


7- Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990): 7.9

Geçmişe özlem barındıran bir listenin içinde geçmiş özleminin filmini barındırmak adeta “rüya içinde rüya” benzeri bir durum gibi oldu. Her neyse, listede yine Şener Şen ile birlikteyiz.

70’lerin ünlü yönetmeni 90’larda bocalarsa. Devir değişmiştir ve elinde son bir malzeme patlamayı beklemektedir.

 / 


8- Tabutta Rövaşata (1996): 7.8

Evsiz bir araba tutkununun hikayesi. Sinemamızın yükselişine ışık tutan bir eser. Oyunculuklara zaten laf söylemek bizlere düşmez. Etkileyici, biraz durağan, hayatın içinden, gerçekçi bir hikaye.

Dervis Zaim‘e bolca ödül kazandıran yapıt.

Ahmet Uğutlu, Tuncel Kurtiz, Ayşe Aydemir.

 / 


9- Ağır Roman (1997): 7.8

Metin Kaçan’ın kitabından uyarlama bir mahalle. İnsanları, hikayeleri, oyunculukları göz kamaştırıcı. Yönetmen Mustafa Altıoklar.
Okan Bayülgen, Müjde Ar, Mustafa Uğurlu.

 / 


10- Piyano Piyano Bacaksız (1991): 7.8

Kemal Demirel’in kitabından uyarlama olan film 1940’lı yıllarda geçmektedir ve ayrıca oscar adaylığı da bulunmaktadır. Samimi, içten bir film desek kesinlikle yanılmayız. Tunç Başaran yönetmenliğinde Rutkay Aziz, Emin SivasSerap Aksoy da filmde.

 / 

NOT: Filmin fragmanını bulamadık.


11- Gizli Yüz (1991): 7.7

Dram, psikolojik ve biraz da gerilim… Ömer Kavur yönetmen; Fikret Kuşkan, Rutkay Aziz ve Zuhal Olcay. Suratta aranan bir ifadenin peşinde savrulan 3 kişi. Değişik bir konu, ilginç bir anlatım ve tabii ki iyi oyunculuklar.

 / 


12- Akrebin Yolculuğu (1997): 7.6

Zaman kavramı sallantılı, değişik bir çalışma. Aldığı anahtar ile hayatı değişme noktasına gelecek olan saat tamircisi (Mehmet Aslantuğ), türk sineması nezdinde garip sayılabilecek bir olay örgüsüne sokmakta bizleri.
Yönetmen Ömer Kavur. Tuncel Kurtiz‘e de selamlar.

 / 


13- Propaganda (1999): 7.1

Puan skalasının dışında kalsa da Kemal Sunal filmi koymak amacıyla “Yemişim IMDB’yi!” diyerek listeye aldığımız film. IMDB her zaman gerçeği yansıtmaz, efenim.
Kemal Sunal’ın son filmi ve sırf bu sebeple bile izlerken insanı duygulandırabiliyor. Komediden drama geçişinin başlangıcı olacakken her şeyin sonu olan film. Metin Akpınar‘ın da filme dahil oluşu yıldızlar şovuna dönüştürüyor atmosferi. Film biraz siyasi, sosyal mesajlı, içe işleyen cinsten. Yönetmen de Sinan Çetin.

 / 


90lar türk filmleri – 90lar en iyi türk filmleri – 90’lı yıllar filmleri

90’ların En İyi 13 Yerli Filmi” üzerine 2 görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön